dimecres, 13 d’octubre del 2010

79) Trenta-tres

Ha funcionat. Sembla mentida. Qui podia pensar que aquella colla de xilens arribarien a travar un pla tan ben dissenyat i sense cap error. Qui s’imaginava una resolució tan efectiva i coordinada, sota la pressió d’una comunitat internacional que s’ho mirava des d’un sofà de pell esperant la mínima errada voluntariosa per exclamar “aquests xilens...” just abans de canviar de canal veloçment per acabar tornant a la trista realitat anomenada Belén.

Doncs aquests xilens han demostrat que no cal dir-se Alemanya ni ser una primera potència mundial per pensar amb dos dits de front i intentar resoldre una situació gravíssima amb la màxima pulcritud i paciència. Amb il•lusió, realisme, esperança i ganes de fer la feina ben feta sense que una Irene Montalà èbria t’ho hagi de recordar a cau d’orella.

Ara seria d’un oportunisme descarat afirmar que tots ens imaginàvem un final amb crèdits roses, quan n’estic segur que uns i altres en algun moment haurem lamentat que la mina, desgraciadament, estigués ubicada a Xile i no a França. Així que procurem valorar l’esforç i èxit del personal que ha fet possible un petit miracle que la majoria encarregàvem més a les altures que no pas a l’enginyeria.

No vull pensar què hagués pogut ocórrer si la mina col•lapsada fos una qualsevol de les Espanyes. A hores d’ara encara estarien discutint qui en té la culpabilitat absoluta i s’assenyalarien amb un dit acusador etern, sense cap altre objectiu que allisar terrenys electorals. Les picabaralles esdevindrien la tònica habitual al Congrés, amb cridòria, aplaudiments, desordre i confusió. Declaracions institucionals entelades i missatges esperançadors amb nul•la credibilitat. Mentrestant, les televisions quedarien engalanades amb catifes vermelles receptores de dones, germans, amants i veïns frisosos per desvetllar intimitats dels seus coneguts sepultats, amanint-ho amb alguna llàgrima ben estudiada i algun desig premeditat mirant fixament a càmera. Vora la mina centenars de mitjans a peu de camp amb connexions en directe per aportar ben poca cosa, mentre a les profunditats de la geografia 33 miners preguen perquè l’espera es faci llarga i la tranquil•litat perduri al centre de la Terra...

1 comentari: