dimecres, 24 de novembre del 2010

93) No és això, Basté

El Món a RAC1. Dimecres 24 de novembre de 2010. A les 8’05 en punt del matí, Jordi Basté comenta la certa polèmica que ha sorgit entre els partits extraparlamentaris que tenen més opcions d’obtenir representació pel fet de no ser prou visibles als mitjans de comunicació. Es defensa explicant que al seu programa sí que han estat entrevistats els líders de Reagrupament, Solidaritat Catalana i Alternativa de Govern. Però afegeix: “Uns altres van cridar: I per què no heu portat a Anglada?” I continua: “La resposta la vaig tenir ahir veient TV3, que va anar a un míting d’Anglada”. En aquest tall de TV3 que esmenta s’hi veu Anglada afirmant, per exemple, que des de Plataforma per Catalunya estan a favor de papers per a tothom, però papers de tornada. És a dir, apel•la a retornar a tots els immigrants al seu país d’origen. Després d’escoltar el tall de veu d’Anglada, Basté acaba amb un “S’entén, oi?”, en referència a la seva decisió de no convidar a Josep Anglada al seu programa.

Deplorable. Aquesta actitud de clar posicionament és vergonyosa per part d’un mitjà que pretén donar veu al màxim nombre possible de candidats amb objectivitat i transparència. No només hi ha un atac cap a les idees de la formació política, sinó que se li veta la seva participació en un mitjà de comunicació a causa de les iniciatives que defensa. És fastigós.
Ens agradin o no els arguments d’Anglada, el seu partit té gent compromesa darrere. Gent i votants. I l’últim que es pot fer es denigrar a un col•lectiu que es presenta democràticament a unes eleccions pel simple desacord (més o menys general) amb els seus ideals. Estic convençut que hi ha més d’un partit polític amb el que el senyor Basté no hi combrega en absolut, però els dóna veu al seu propi programa sense cap problema per a que expliquin allò en que creuen. Amb Plataforma per Catalunya això no passa. Es creua algun límit que no està disposat personalment a assumir? Tampoc seran convidats d’aquí a 4 anys, si ja són al Parlament?

A què juguem? No comparteixo les obsessions d’Anglada, però el més ampli significat de democràcia rau en que tothom pugui alçar la seva opinió. L’essència de la democràcia guarda sentit sempre i quan tothom hi participi, sense excepcions. I si el poble sobirà vota lliurement una opció com PxC, no serà un periodista qui ho aturi. I si els electors un dia decidissin donar majoria absoluta a un partit similar, el món potser seria un pèl menys perfecte a ulls d’un gran nombre de persones, però seria el món que hem triat entre tots, sense que un periodista ens hagi de guiar el nostre futur.

Ja n’hi ha prou. No fem més el ridícul en nom d’una democràcia a mida d’uns quants. O juguem amb totes les fitxes, o guardem el joc altre cop al traster.

9 comentaris:

  1. ‎100% d'acord amb l'exposat, com igual fa el Grup Godó amb Solidaritat, democracia a mida, és el que es porta!

    tot i que... tothom que es presenta (le mil i una freakicandidatures) haurien de tenir presencia als mitjans? on és limit?

    ResponElimina
  2. Això mateix ho has d'enviar a RAC-1. Ah, i digues al Basté que si no està d'acord amb enviar als seus països a tots aquests "kikis" els portarem a casa seva.

    JR

    ResponElimina
  3. En principi el problema sembla que està en quin és el tamany del partit per tal de que aparegui als mitjans.... jo ho resoldria considerant partit polític només a aquells que aoncseguissin un nombre concret de firmes (a determinar). Pel que... fa a que anglada pugui expressar el seu missatge, en basté s'equivoca, en tant que tothom té dret a expressar les seves opinions (ja hi ha una llei mal feta de partits que ho regula). Tot i això, ell no és ningú per marcar el límit que es pot emetre i el que no... això ho han de fer els ciutadans....

    ResponElimina
  4. Entenc el que vols dir, està clar que aquí Jordi Basté ha comès l'error de barrejar el seu jo periodístic amb el jo personal. Però és com quan Pilar Rahola diu que es nega a parlar amb feixistes... de vegades hi ha coses que et superen.
    Però que sigui comprensible no justifica que es faci, és indiscutible que tots els partits han de tenir veu i que els ciutadans hem de poder escoltar-les totes, encara que sigui per després poder criticar amb arguments.

    ResponElimina
  5. La questió és fins a quin punt mereixen espai al recull dels principals fets del dia com és un telenoticies, mereix Carmen de Mairena un espai? i el Partit Pirata (el programa del qual és si més no curiós, ja que proposa la democràcia directe). Tan sols ha de dedicar-se espai al partits amb representació parlamentaria? sense cap mena de duptes no, ha d'apareixer un partit com Plataforma per Catalunya al recull d'actualitat, SI. Per a quins motius? és un partit amb representació a l'Ajuntament de Vic i fa política més o menys seriosa. Ja sé que el Cori i un dels seus fundadors (Ariel Santamaria) és a l'ajuntament de Reus, però en el moment que el representant d'un partit polític proposa quelcom similar a un "follodrom" pasa a ser negligible.

    ResponElimina
  6. Això jo no ho sabia i estic totalment d'acord amb tu, encara que no comparteixi les idees del partit del senyor Anglada, com a demòcrates que som, s'hauria de deixar parlar a tothom i el Basté, no n'haurioa de ser l'excepció.

    Per cert, has sentit la "Lloança a Catalunya" del mateix Basté?

    ResponElimina
  7. Diverses coses a dir per les que recolzo el parer del senyor Basté:

    1. RAC 1 és una cadena privada, ergo, pot convidar o deixar de fer-ho a qui li surti de la punta de la faba.

    2. Precisament pel fet de considerar-nos democràtes hauríem d'impedir, amb els mitjans al nostre abast, que es fés apologia de la violència, que es fessin atacs a la convivència, que es dediqui a usar l'odi racial amb fins polítics. I perquè no?, diran alguns. Doncs perquè atempta contra el constructe polític col·lectiu que representa la nostra democràcia. No és, doncs, qüestió d'ideologia, és qüestió d'higiene democràtica.

    3. Em sembla absolutament lamentable dir "O juguem amb totes les fitxes, o guardem el joc altre cop al traster". Desafortunat. Per la mateixa regla de tres, perquè no permitim que s'institueixi un partit dels maltractadors de gènere?

    4. Un últim raonament liberal, que poc o molt vaig poder compartir amb l'escriptor una vegada: cadascú a casa seva pot autoproclamar-se tant racista com vulgui; però un cop a l'esfera públic el discurs es transforma en 'cap individu podrà ser discriminat per motiu de raça, gènere o creença'. És un dels sancta sanctòrum de les democràcies i un dels Drets Humans de l'ONU. De veritat creieu que el senyor Basté fa mal fet en no convidar el senyor Anglada al seu programa?

    Vergonya, barons, vergonya!

    ResponElimina
  8. Totalment a favor que s'institueixi un partit dels maltractadors de gènere. És la pròpia societat qui el condemnarà, no Jordi Basté.

    ResponElimina
  9. I no et sembla una mostra prou clara i fefaent de la condemna de la societat cap a Plataforma per Catalunya que la principal ràdio PRIVADA del país es negui a entrevistar al seu líder?

    ResponElimina